Przykładowe składniki:
Warto zapatrzeć sie w składniku wysokiej jakości.
Ocet do ryżu, czarny.
Sos sojowy:
Nori (wodorosty):
Prażony sezam. Niezbędny.
Prażony sezam:
Pałeczki. Koniecznie.
Mata do zawijania sushi.
Wasabi. Koniecznie.
Paluszki "krabowe" surimi.
Łosoś:
Papryka, ogórek. Można dodać też awokado.
Sos sojowy i imbir (niezbędny):
Wasabi, pałeczki, sosy sojowe:
Sosy sojowe, młody imbir:
Gotowy sos do ryżu:
Na jedną paczkę ryżu do sushi potrzeba około: 300g łososia, jeden ogórek (duży, wężowy), jedno awokado, jedna papryka (lepiej dwie, dwukolorowe), jedna paczka Surimi.
***
Przepisy z opakowań:
***
Pierwszą czynnością jest przygotowanie ryżu i jego wystudzenie. Dlatego warto przygotować ryż rano, gdy sushi robimy po południu.
Ryż należy dokładnie wypłukać. Ja to robię przez około 10 minut, pocierając ziarna ręką, aż woda będzie prawie przeźroczysta. Następnie odstawiam ryż na 40 minut i dopiero gotuję.
Ryż należy dokładnie wypłukać. Ja to robię przez około 10 minut, pocierając ziarna ręką, aż woda będzie prawie przeźroczysta. Następnie odstawiam ryż na 40 minut i dopiero gotuję.
Należy przygotować potrzebne składniki:
Ziarenka ze środka ogórka można wyciąć.
Ogórek, papryka, prażony sezam:
Smażone paluszki "krabowe" surimi:
Przygotowane stanowisko. Mata pokryta folią spożywczą.
Nóż musi być ostry.
Miseczka z wodą pozwoli zwilżać ręce, co zapobiega klejeniu się słodkiego ryżu.
Nori można ciąć:
Nakładamy warstwę ryżu:
Odrobina wasabi:
Dodajemy czarny prażony sezam:
Dodajemy inne składniki:
Zwyczajny ogórek świetnie pasuje.
Zawijamy lekko ściskając. Nori można wcześniej lekko skropić wodą.
Można przygotować też nigiri:
Do cięcia używam noża ze zwilżonym ostrzem. Pozostałości ryżu wycieram ręcznikiem papierowym i przed każdym cięciem zwilżam ostrze noża.
Maki.
***
Więcej na:
Update: 2015.03.08
Create: 2015.02.22
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz