Co jakiś czas, np. co 500 zrobionych kaw, należy dokładniej wyczyścić blok zaparzający. Samo płukanie pod bieżącą wodą nie oczyści miejsc, gdzie drobiny zmielonej kawy przyklejają się do smaru.
Blok zaparzający:
Przydatne narzędzia przy pracy:
Rozkręcamy blok zaparzający (T10):
Góra bloku jest wsuwana na boki bloku:
U góry zdjęcia widać bolec (z dziurą w środku). Ten bolec przesuwa się w prowadnicach. Płukanie wodą nie oczyści tego miejsca.
Widać kolejne miejsca, które nie są oczyszczone przy zwykłym płukaniu pod bieżącą wodą (używam też pędzelka) po nocnym namaczaniu.
Wyczyścić należy wszystkie części, najlepiej je demontując.
Trzeba zdemontować i ten element, by rozłożyć blok zaparzający.
Można (lecz często nie trzeba) wymienić poniższy o-ring:
Za poniższy komplet zapłaciłem 12zł, a kupiłem uszczelki podwójnie, ponieważ nie będąc pewnym rozmiarów, kupiłem różne rozmiary. Należy stosować uszczelki silikonowe przeznaczane do kontaktu z żywnością (najczęściej są koloru czerwonego lub białego).
Nie pamiętam wszystkich rozmiarów, ale poniższe kupiłem na pewno do ekspresu:
32 x 4 (uszczelka główna)
9 x 2
5 x 2
5,5 x 2
4 x 2
Najprościej jest zdemontować uszczelki i pojechać z nimi do sklepu. Tam dobiorą właściwe rozmiary.
Wszystkie elementy należy dokładnie wyczyścić.
Główny o-ring:
Nasmarowane elementy. Do elementów, które nie mają kontaktu z kawą użyłem smaru technicznego.
Smaru zastosowałem dużo, nawet za dużo. Czym więcej smaru, tym łatwiej przyczepiają się do niego zanieczyszczenia. Lecz regularnie czyszczę ten element, wiec co będę żałował... :-)
Konstrukcja zaparzacza jest stosunkowo dobrze przemyślana.
***
Widać element osłaniający króciec zaparzacza i główny o-ring zaparzacza:
W obudowie ekspresu widać o-ring, a właściwie to dwa o-ringi. Należy je delikatnie wyjąć, np. przy użyciu wykałaczki. Metalowe śrubokręty mogą zarysować plastikowe części.
Do o-ring'ów należy używać smaru silikonowego, ponieważ ma on kontakt z produktami spożywczymi:
***
Po złożeniu ekspresu wykonałem:
- Dwie kawy z odkamieniaczem w zbiorniku wody.
- Odkamienianie.
- Dwa czyszczenia obwodu kawy.
Następnie wyregulowałem młynek. Najlepiej zrobić to tak:
- Opróżnić pojemnik na fusy, zostawiając je w innym naczyniu dla porównania.
- Opróżnić całkowicie zbiornik kawy.
- Odkręcić klapkę serwisową.
- Zaznaczyć obecne ustawienie młynka, np.: delikatnie zarysowując elementy śrubokrętem, lub zaznaczyć markerem do plastiku.
- Zrobić kawę, tak by opróżnić młynek z kawy. Jednocześnie jeśli zgubimy śrubkę od klapki serwisowej, to ta resztka kawy może ją powstrzymać przed wpadnięciem głębiej.
Ustawienie młynka dokonuje się wciskając imbus i kręcąc nim. Ponieważ mamy zaznaczone pierwotne położenie, to możemy swobodnie przekręcić imbus, by zobaczyć zakres ruchu. Obrót w lewo (przeciwnie do ruchu wskazówek zegara) ustawia drobniejsze mielenie kawy. Ja ustawiam młynek maksymalnie w lewo, a następnie przekręcam trzy ząbki w prawo i od tej pozycji zaczynam regulacje.
Zakrywam klapkę serwisową i wykonuję dwie, trzy średnie kawy. Używam do tego przezroczystego kubka, by widzieć nalewaną kawę. Po tym, jaka kawa jest nalewana, jak szybko formuje się creme, jak szybko napar się klaruje widzę czy młynek jest dobrze ustawiony.
Proces ustawiania należy przeprowadzić bez pośpiechu, każda zmiana ustawienia wymaga zrobienia 2-3 kaw, by ustawienia młynka odpowiadały robionej kawie.
a) Za grubo mielona kawa: jeden ząbek w lewo.
b) Za drobno mielona kawa, jeden ząbek zgodnie z ruchem wskazówek zegara.
(po każdej zmianie należy wykonać 2-3 kawy przed oceną regulacji)
Można też, a nawet należy, kontrolować fusy. Po każdej zmianie ustawień i wykonaniu 2-3 kaw, fusy z ostatniej kawy odpowiadają ustawieniu młynka. Jeśli fusy są za drobne, to kawa będzie mętna (jak z tygielka na sposób "turecki"). Za grubo mielona kawa, będzie słaba, wodnista (jak caffe americano). Złe ustawienie może spowodować przypalenie kawy.
Ekspresy wymagają kawy drobno mielonej (macinatura espresso). Jednak stopień mielenia należy dobrać do konkretnej kawy (jak jest palona), sitka, ciśnienia i własnych ustawień, jak np.: czas wstępnego zaparzania czy temperatura wody. Ja ustawiam długie wstępne zaparzanie i średnią temperaturę wody.
Kawa "papua nowa gwinea" jest już załadowana do ekspresu (smakuje tak jak kawa z ameryki łacińskiej, wyraźnie kwaskowa, dużo robusty). W kolejce czeka "etiopia yirgacheffe" (powinna być delikatna) i moja ulubiona 100% Arabika. Lubię kawy na modłę włoską, z małą zawartością robusty. Moją ulubioną kawą jest mieszanka arabik tak umiejętnie palona, że kwaskowatość praktycznie w niej nie występuje.
Mam taką uwagę związaną z pytaniami: należy rozróżnić odkamienianie od czyszczenia ekspresu tabletkami czyszczącymi. To są dwie różne rzeczy! Czyszczenie przy użyciu tabletek przeprowadzamy raz na miesiąc, a odkamienianie na "życzenie" ekspresu. Ja używam tabletek Saeco.
Update: 2015.07.10
Create: 2014.01.11
***
Następnie wyregulowałem młynek. Najlepiej zrobić to tak:
- Opróżnić pojemnik na fusy, zostawiając je w innym naczyniu dla porównania.
- Opróżnić całkowicie zbiornik kawy.
- Odkręcić klapkę serwisową.
- Zaznaczyć obecne ustawienie młynka, np.: delikatnie zarysowując elementy śrubokrętem, lub zaznaczyć markerem do plastiku.
- Zrobić kawę, tak by opróżnić młynek z kawy. Jednocześnie jeśli zgubimy śrubkę od klapki serwisowej, to ta resztka kawy może ją powstrzymać przed wpadnięciem głębiej.
Ustawienie młynka dokonuje się wciskając imbus i kręcąc nim. Ponieważ mamy zaznaczone pierwotne położenie, to możemy swobodnie przekręcić imbus, by zobaczyć zakres ruchu. Obrót w lewo (przeciwnie do ruchu wskazówek zegara) ustawia drobniejsze mielenie kawy. Ja ustawiam młynek maksymalnie w lewo, a następnie przekręcam trzy ząbki w prawo i od tej pozycji zaczynam regulacje.
Zakrywam klapkę serwisową i wykonuję dwie, trzy średnie kawy. Używam do tego przezroczystego kubka, by widzieć nalewaną kawę. Po tym, jaka kawa jest nalewana, jak szybko formuje się creme, jak szybko napar się klaruje widzę czy młynek jest dobrze ustawiony.
Proces ustawiania należy przeprowadzić bez pośpiechu, każda zmiana ustawienia wymaga zrobienia 2-3 kaw, by ustawienia młynka odpowiadały robionej kawie.
a) Za grubo mielona kawa: jeden ząbek w lewo.
b) Za drobno mielona kawa, jeden ząbek zgodnie z ruchem wskazówek zegara.
(po każdej zmianie należy wykonać 2-3 kawy przed oceną regulacji)
Ekspresy wymagają kawy drobno mielonej (macinatura espresso). Jednak stopień mielenia należy dobrać do konkretnej kawy (jak jest palona), sitka, ciśnienia i własnych ustawień, jak np.: czas wstępnego zaparzania czy temperatura wody. Ja ustawiam długie wstępne zaparzanie i średnią temperaturę wody.
Fusy muszą być suche i formować krążki.
Sprawdziłem temperaturę nalewanej kawy (duża):
Pirometr podczas nalewania wskazywał 69 - 70 stopni Celsjusza. Widoczne poniżej 63 stopnie to kawa sekundę po nalaniu do kubka:
Temperatura potwierdzona termometrem zanurzonym w kawie:
***
Kawa "papua nowa gwinea" jest już załadowana do ekspresu (smakuje tak jak kawa z ameryki łacińskiej, wyraźnie kwaskowa, dużo robusty). W kolejce czeka "etiopia yirgacheffe" (powinna być delikatna) i moja ulubiona 100% Arabika. Lubię kawy na modłę włoską, z małą zawartością robusty. Moją ulubioną kawą jest mieszanka arabik tak umiejętnie palona, że kwaskowatość praktycznie w niej nie występuje.
*****************
Mam taką uwagę związaną z pytaniami: należy rozróżnić odkamienianie od czyszczenia ekspresu tabletkami czyszczącymi. To są dwie różne rzeczy! Czyszczenie przy użyciu tabletek przeprowadzamy raz na miesiąc, a odkamienianie na "życzenie" ekspresu. Ja używam tabletek Saeco.
Odkamieniacz:
Tabletki czyszczące (dodawane jak kawa ziarnista):
Preparat do czyszczenia obwodu mleka:
*****************
Update 2015.0307:
Prawie 5000 kaw bezawaryjnej pracy ekspresu:
Uwaga:
Kawę przed nasypaniem do ekspresu należy sprawdzić. Może zawierać zanieczyszczenia, np. takie:
Tak wyglądają pozostałości pochodzące z pieca prażalniczego.
***
Jak już Wam się znudzą drogie, egzotyczne kawy, często wzbogacane sztucznymi aromatami, to spróbujcie tej kawy "DAKA 100% ARABICA":
Odkryłem ją w Selgrosie. Prawdziwe 100% Arabiki - jest bardzo delikatna i pozbawiona goryczki. Bardzo mi smakuje.
***
Więcej na:
Dziecko, Gotowanie, Decoupage, Działka
Inne wpisy:
Oświetlenie LED łazienki (małej)
Zużycie prądu przez suszarkę do ubrań i pralkę
Zużycie prądu przez urządzenia domowe i ich współczynnik mocy cos phi (cosφ)
Modernizacja oświetlenia głównego w dużym pokoju i przedpokoju
Zużycie prądu przez suszarkę do ubrań i pralkę
Zużycie prądu przez urządzenia domowe i ich współczynnik mocy cos phi (cosφ)
Modernizacja oświetlenia głównego w dużym pokoju i przedpokoju
Update: 2015.07.10
Create: 2014.01.11
Prawie cały zapażacz nasmarowałeś smarem technicznym, a które elementy mają w takim razie bezpośredni kontakt z kawą i należy je przesmarować tym "drugim silikonem"?
OdpowiedzUsuńwitam
OdpowiedzUsuńŚwietny tutorial ;)
Jutro rozkręcam i smaruję.
Mam pytanie u mnie w Saeco Syntia fusy są mokre, tak ciapa, od czego to zależy ?
Pozdrawiam Robert