Czy elektrownia atomowa jest szkodliwa?

Zacznę od przedstawienia występowania promieniowania jonizujące w otoczeniu człowieka:
  • Atmosfera: 2,6 - 12,3 Bq/m3
  • Woda w oceanie: 13,6 Bq/m3
  • Bochenek chleba: 70 Bq/m3
  • Litr mleka: 80 Bq/m3
  • Ciało człowieka: 130 Bq/m3
  • Dom: < 200 Bq/m3 (dopuszczalna zawartość radonu w pomieszczeniu)
  • Gleba: 500 Bq/m3
  • Kilogram nawozu superfosfatu: 500 Bq/m3
  • Kilogram kawy: 1000 Bq/m3
  • Granity: do 1 kBq/kg
  • Niektóre łupki: do 5 kBq/kg
  • Popiół z węgla: do 10 kBq/kg
  • Torf opałowy:  do 100 kBq/kg
  • Pręty do spawania: do 500 kBq/kg
Czym jest bekerel (Bq)?
1 Bq = 1 rozpad atomowy na sekundę.
Bekerel jest bardzo małą jednostką, dlatego używa się jej wielokrotności: kBq, MBq, GBq.
1 Bq = 27 pCi
1 µCi = 37 kBq
1 mCi = 37 MBq
1 kiur (1Ci) = 37 GBq  (~ 1g Ra)
Aktywność naturalnego promieniotwórczego izotopu potasu 40K w ciele ludzkim wynosi średnio około 4 kBq, a więc 4000 rozpadów na sekundę (każdym kilogramie ciała rozpada się 60 atomów potasu w każdej sekundzie.). Bomba atomowa użyta w Hiroszimie wydzieliła substancje promieniotwórcze o aktywności około 8·1024 Bq.


Ponieważ częściej piję kawę niż wodę:
I mieszkam obok EC-4:
To ewentualna bliskość elektrowni atomowej nie budzi żadnych moich obaw.


Wzrost poziomu promieniowania spowodowany przez normalną pracę elektrowni jądrowej jest dużo mniejszy niż naturalne promieniowanie tła. Wg. źródeł amerykańskich ludność zamieszkała w promieniu do 80 km od elektrowni węglowej otrzymuje trzykrotnie większą dawkę promieniowania niż ludność zamieszkała w takiej odległości od elektrowni atomowej.
W następstwie spalania w Polsce około 170 mln ton węgla kamiennego rocznie do środowiska trafia około 150 ton promieniotwórczego uranu i 300 ton promieniotwórczego toru. Gromadzą się one głównie w popiołach, skąd przedostają się do wód gruntowych i do gleby. Są również uwalniane bezpośrednio do atmosfery wraz z dymem i pyłami.

Średnia efektywna dawka indywidualna jaką otrzymuje Polak wynosi 2,6 mSv ze źródeł naturalnych, plus średnio 0,9 mSv ze źródeł medycznych. Energetyka jądrowa w 1989 r. dodała do tego dawkę 0,01 mSv - mniej niż 1% średniej dawki indywidualnej. Dodatkowa dawka, będąca skutkiem katastrofy w Czarnobylu, powoduje przyjecie 0,005 mSv/rok.

Zwiększony poziom promieniowania występuje np. na stacji kolejowej Grand Central w Nowym Jorku, gdzie dawka promieniowania wynosi 5,4 mSv/rok (użyto do budowy granitu).
Radon gromadzi się głównie w pomieszczeniach zamkniętych, zbudowanych z kamienia, rzadko wietrzonych.
Stężenie radonu w pomieszczeniach jest kilkakrotnie (średnio 8 razy) wyższe niż na zewnątrz budynku. Najwyższe wartości promieniowania w budynkach w Polsce zarejestrowano w okolicy Jeleniej Góry. Uwzględniając różne typy zabudowy (domki parterowe, piętrowe, wieżowce) podczas badań terenowych oszacowano, że średnia dawka promieniowania (od radonu) wynosi w Polsce 1,4 mSv. Stanowi to ponad 50% dawki promieniowania jaką przeciętny Polak otrzymuje ze źródeł naturalnych.
Od 1995 r. nie można oddawać do użytku pomieszczeń mieszkalnych, w których efektywne stężenie równowagi radonu przekroczy 200 Bq/m3.

Z kolei w Szwecji i Norwegii występują rejony, gdzie promieniowanie źródeł naturalnych wynosi od 10 do 35 mSv/rok. W Iranie, w mieście Ramsar (32 tyś. mieszkańców), rekordowa zmierzona dawka promieniowania wynosiła 203 mSv/rok (131 mSv promieniowania tła i 72 mSv promieniowania radonu). Nie stwierdzono ani zwiększonej liczby nowotworów, ani przypadków chorób genetycznych.


W nieczynnych polskich kopalniach uranu (i węgla) promieniowanie nie przekracza 0,02 mSv/h, co oznacza, że można tam spać, ale już nurkowanie w wodach kopalnianych może wymagać liczenia czasu, ponieważ promieniowanie może przekraczać 150 kBq/m3. Taka woda nie może dostać się do oczu(!), nosa i nie może zostać połknięta! Suchy kombinezon i pełna maska, woda do spłukania... Takie wody są też odprowadzane na powierzchnie przez czynne kopalnie. Trzeba uważać., choć to nie też tak, że kilka godzin przy znacznym promieniowaniu zrobi coś złego. Nawet leczniczo przyjmuje się takie kąpiele, np. w Therma w Grecji. Tam dawka roczna dla personelu wynosi do 35 mSv.


Uśrednione dawki otrzymywane podczas konwencjonalnych badań rentgenowskich:
  • Tomografia komputerowa: badanie naczyń wieńcowych (angiografia) 12mSv
  • Tomografia komputerowa: brzucha i miednicy 10mSv
  • Tomografia komputerowa: kolonografia 10mSv
  • RTG dolny odcinek przewodu żołądkowo-jelitowego 8mSv
  • Tomografia komputerowa: klatka piersiowa 7mSv
  • Tomografia komputerowa: kręgosłup 6mSv
  • Tomografia komputerowa: głowa 2mSv
  • RTG kregosłupa 1,5mSv
  • Mammografia 0,4mSv
  • Prześwietlenie jamy ustnej 0,005mSv
  • RTG kończyny 0,001mSv

Pracownicy narażeni na promieniowanie nie powinni otrzymywać dawki do 50 mSv/rok. Dawka nie powinna przekroczyć 18mSv przy założeniu całorocznej ekspozycji. Górnicy średnio otrzymują 6 mSv/rok.

Gdy dawka przyjęta jest w krótkim okresie czasu to:
  • Do 300 mSv - brak skutków klinicznych.
  • Od 300 mSv do 500 mSv - zmiany obrazu krwi.
  • Od 500 mSv do 1000 mSv - mdłości, zmęczenie. Jest to też szacowana dawka podwajająca, tzn. taka, przy której występuje podwojenie naturalnej częstości mutacji.
Zmieniamy jednostki z mSv na Sv (1Sv=1000mSv):
  • Od 1 Sv do 2 Sv - występuje subkliniczna postać choroby popromiennej: mdłości, wymioty, biegunka, osłabienie, lekkie bóle głowy. Objawy występują kilkanaście dni po napromieniowaniu. Od tej wartości przyjmuje się możliwość wystąpienia śmierci w wyniku choroby popromiennej - od 6 do 8 tygodni po napromieniowaniu;
  • Od 2 Sv do 4 Sv - mdłości, wymioty, niezdolność do pracy, pewna liczba zgonów.
  • Od 4 Sv do 6 Sv - od 5% do 50% zgonów (wciągu 2 - 6 tygodni); ostre objawy choroby popromiennej.
  • Od 6 Sv do 8 Sv - śmiertelność od 50% do 100% zgonów w przeciągu od 2 do 4 tygodni.
  • Od 8 Sv do 30 Sv - w pierwszych godzinach po napromieniowaniu pojawiają się drgawki i utrata przytomności, szok, wysoka gorączka. Śmierć następuje około 2-14 dni od napromieniowania.
  • Powyżej 30 Sv - utrata przytomności, śmierć do 2 dni.

Trzydzieści jeden osób straciło życie w Czarnobylu otrzymując w dawki od 4 Sv do 16 Sv (w czasie od kilku godzin do kilku dni). Około 200 tys. osób pracujących przy likwidacji skutków katastrofy otrzymało w ciągu dwóch lat przeciętnie dawkę 0,1 Sv.


Mój miernik promieniowania. Sprawny, ale jak widać trochę przeszedł...


***


Żródło: https://europebynumbers.wordpress.com/2012/09/08/radioactive-man/





Żródło: http://www.businessinsider.com/nuclear-power-share-iaea-map-2014-2


Żródło: http://gimnazjum3.oswiata-otwock.pl/kronika/uczen/strony/elektro/jadrowe.html

***

Update 2015.06.23:
Warto obejrzeć film: "Obietnica pandory" Roberta Stone. Był emitowany w TVP. Bardzo ciekawy materiał. o atomie, ociepleniu klimatu i OZE. Polecam!

********


Więcej tu:
Inne wpisy, oraz krótko o blogu

***




Update: 2015.08.27
Create: 2015.02.07

Koszt użytkowania płyty indukcyjnej, gazowej i ceramicznej

Znalazłem w sieci ciekawy materiał:

Na jego podstawie zrobiłem poniższe zestawienie (w celu uproszczenia) z kosztami zagotowania 1 litra wody o temperaturze 20 stopni Celsjusza:


Kuchnia gazowa:

Garnek bez pokrywki.
Średnica garnka: 122 mm.
Palnik gazowy 1 kW.
Czas nagrzania wody do 96°C wynosi 14 m 43 s.
Zużycie gazu: 0,0264 m3.
Sprawność 39 %.

Palnik gazowy 3,3 kW.
Czas nagrzania wody do 96°C wynosi 6 m 5 s.
Zużycie gazu: 0,0431 m3.
Sprawność 24 %.

Garnek z pokrywką.
Średnica garnka: 122 mm.
Palnik gazowy 1 kW.
Czas nagrzania wody do 96°C wynosi 12 m 30 s.
Zużycie gazu: 0,0222 m3.
Sprawność 46 %.

Palnik gazowy 3,3 kW.
Czas nagrzania wody do 96°C wynosi 4 m 50 s.
Zużycie gazu: 0,0326 m3.
Sprawność 32 %

Użycie pokrywki skraca czas podgrzania wody od 7 % do 21 %, a zużycie gazu zmniejsza się od 10 % do 24 %.


Płyta ceramiczna:

Garnek bez pokrywki.
Średnica garnka równa średnicy pola grzewczego.
Pole grzewcze o mocy 1,2 kW, pełna moc.
Czas nagrzania wody do 96°C wynosi 11 m 31 s.
Zużycie energii elektrycznej 0,158 kWh.

Garnek z pokrywką.
Średnica garnka równa średnicy pola grzewczego.
Pole grzewcze o mocy 1,2 kW, pełna moc.
Czas nagrzania wody do 96°C wynosi 10 m 27 s.
Zużycie energii elektrycznej 0,134 kWh.

Gotując pod przykryciem zaoszczędzamy około 10 % czasu oraz około 18% energii elektrycznej. Sprawność płyty ceramicznej wyniosła średnio 62 %.



Płyta indukcyjna:
Garnek bez pokrywki.
Pole grzewcze o mocy 1,5 kW, pełna moc.
Czas nagrzania wody do 96°C wynosi 5 m 2 s.
Zużycie energii elektrycznej 0,120 kWh.

Pole grzewcze o mocy 2,8 kW, pełna moc.
Czas nagrzania wody do 96°C wynosi 2 m 32 s.
Zużycie energii elektrycznej 0,108kWh.

Garnek z pokrywką.
Pole grzewcze o mocy 1,5 kW, pełna moc.
Czas nagrzania wody do 96°C wynosi 4 m 22 s.
Zużycie energii elektrycznej 0,098kWh.

Pole grzewcze o mocy 2,8 kW, pełna moc.
Czas nagrzania wody do 96°C wynosi 2 m 32 s.
Zużycie energii elektrycznej 0,108kWh.

Gotowanie w naczyniu przykrytym skraca czas o około 13 %, a zużycie energii elektrycznej
o ok.17 %. Sprawność płyty ceramicznej wyniosła średnio 95 %.


***
Update 2015.05.01:
Do ogrzania 1 kg wody o 1 stopień Celsjusza potrzeba 4200 J. By zagotować litr wody z temperatury wynoszącej 20 °C do temperatury 100°C (osiemdziesiąt stopni różnicy) używając mocy 3,3 kW potrzeba:
4200 J * 80 = 336000
336000 J / 2800 W = 120 s = 2 m
***

Poziom hałasu emitowanego przez płytę w trakcie używania wynosi 62 dBA, przy poziomie tła w laboratorium 54 dBA.

W badaniu wykorzystano da typy garnków i mniejsze zużycie energii (o 20 %) było dla garnka z cieńszym dnem. Jednak taki garnek nie jest przeznaczony do płyty indukcyjnej. W przypadku nieprawidłowości może stopić się dno takiego garnka. Trzeba też pamiętać, że nie przypalenia mleka może wymagać specjalnego garnka. Dużo zależy od tego, w jaki sposób realizowana jest regulacja mocy pola grzewczego płyty indukcyjnej. Lepsze modele płyt w sposób ciągły i płynny regulują moc pola grzewczego. Tańsze modele potrafią tylko włączać i wyłączać pole grzewcze (z pełna mocą), a moc jest regulowana czasami tych włączeń i przerw pomiędzy nimi.
Przy większej mocy pola grzewczego zmalało zużycie energii. Prawdopodobnie przyczyną jest mniejsza utrata energii przez parowanie wody.

***

Obliczone koszty nośników energii:

Przyjęte ceny:
- Koszt 1 kWh energii elektrycznej: 0,5563 zł.
- Koszt 1 m3 gazu ziemnego: 2,0756 zł.


Najmniejszy zmierzony koszt zgotowania 1 litra wody wyniósł (garnek zakryty):
  1. Płyta gazowa: 4,61 gr.
  2. Płyta indukcyjna: 5,45 gr.
  3. Płyta ceramiczna: 7,45 gr.

Największy zmierzony koszt zgotowania 1 litra wody wyniósł (garnek odkryty):
  1. Płyta ceramiczna: 9,57 gr.
  2. Płyta gazowa: 8,95 gr.
  3. Płyta indukcyjna: 6,68 gr.


***

Mały test:


***




Update: 2015.06.21
Create: 2015.02.07

Karkówka z szynkowaru


  • 0,9kg karkówki
  • 2 łyżeczki soli peklowej  - wg. smaku, tak by nie przesolić
  • po 1/2 płaskiej łyżeczki: cząber, majeranek, tymianek, 
  • po 1/4 płaskiej łyżeczki: pieprz, chili
  • czosnek (przeciśnięty, lub granulowany) - wg. smaku, raczej dużo
  • można dodać np.: śliwki
  • 1 płaska łyżeczka żelatyny (wymieszana w 1/3 szklanki ciepłej wody)


Karkówka po prawej:

Karkówka po lewej stronie - jak widać jest ze śliwką.


Karkówkę należy namoczyć w wodzie przez 1/2h, umyć, wysuszyć i pokroić w kostkę (max 2x2). Należy usunąć błony, itp. W zależności od upodobań można usunąć, lub nie, nadmiar tłuszczu.
W wodzie (1/3 szklanki) rozpuszczamy sól z przyprawami.
Można - choć nie trzeba - dodać 1/2 łyżeczki cukru. Wędliny w sklepach są słodzone i jesteśmy przyzwyczajeni do cukru w mięsie. 
Teraz dodajemy wodę z przyprawami do mięsa i mieszamy je (wyrabiamy jak ciasto). Mięso wchłonie wodę i musi zrobić się kleiste. Odstawiamy do lodówki na 24 godziny.

Przygotowana karkówka na cztery szynkowary.
Teraz powędruje na 24 godziny do lodówki



Karkówkę można wyjąć z lodówki godzinę wcześniej (maksimum), nich się ogrzeje. Nie będzie taka zimna przy mieszaniu. Teraz mieszamy ją z z wodą (1/3 szklanki) i żelatyną. Żelatyna nie jest niezbędna, ale mięso lepiej sie później kroi. Tak mała ilość żelatyny nie zetnie galaretki. Jeżeli chcemy uzyskać galaretkę to ilość żelatyny trzeba zwiększyć do dwóch łyżeczek (nie płaskich).

Gotowanie standard: mięso w woreczek, a sam woreczek zakręcamy w miarę szczelnie i dociskamy wieczkiem szybkowaru. Ja gotuję tak:
1) W takim szynkowarze i garnku: Szynkowar
2) Na dużym palniku (3KW) zagotowuje wodę do 80°C. Garnek przykryty pokrywka.
3) Przestawiam na najmniejszy palnik (1KW) z dołożona płytką dyfuzyjną (funkcjonuje też pod nazwami "płytka azbestowa", "płytka na gaz"). Ustawiam najmniejszy płomień.
4) Wstawiam synkowary.
5) Gotuję tak przez jedną godzinę, kontrolując co 20 minut temperaturę wody. Cały czas garnek przykryty jest pokrywką, woda nie paruje do mieszkania. U mnie pod koniec tej godziny temperatura wody osiąga około 92°C.
6) Po godzinie wyłączam gaz.
7) Drugą godzinę mięso dochodzi korzystając z nagrzanego garnka i wody. Pod koniec drugiej godziny temperatura wody w garnku wynosi około 78°C.

Nie wkładam termometru do szynkowara by kontrolować temperaturę wewnątrz niego. Zrobiłem tak pierwszy raz i przez dziurkę w woreczku ochoczo uciekały soki i mieso było niepotrzebnie bardziej suche.

Szynkowar trzeba teraz ochłodzić (razem z mięsem): zimą wystawiam je na około 5 godzin na balkon. Latem trzeba je wstawić do zimnej wody na 2 godziny. Nie chodzi tylko o wychłodzenie szynkowaru - mięso musi mieć czas na uzyskanie odpowiedniej konsystencji dlatego na noc wstawiam je do lodówki, a dopiero rano wyjmuję z szynkowarów i wyżerka... mniam! Przy wyjmowaniu z mięsa szykowaru pomocne jest polanie gorącą wodą z kranu jego boków.
Karkówka jest jeszcze lepsza jak trochę  poleży w lodówce po sparzeniu (np. 24 godziny).


***

Więcej na:
Update: 2015.02.07
Create: 2015.02.03

Mięso pieczone

Od lat żona piecze mięso. Kupujemy je w Selgros'ie i do tej pory nie zdarzyło się, byśmy mieli uwagi co do jego jakości. Nigdy nie śmierdzi, nawet podczas smażenia lub gotowania. Zawiera bardzo mało wody, co szczególnie widać podczas smażenia mięsa mielonego. To jest jedyne miejsce, gdzie kupujemy mięso mielone.

Przepis? Hmmm: mięso + przyprawy + sól + 24 godziny w lodówce. Jak widać nie stosujemy nawet peklowania. Prościej się nie da...

Pieczemy w temperaturze 190°C, mięso wkładamy w rękawie do pieczenia do nagrzanego piekarnika. Pieczemy jedną godzinę na każdy kilogram mięsa.

Termostaty, nawet te elektroniczne, zamontowane w piekarnikach potrafią być bardo niedokładne. Dlatego niezbędne jest kontrolowanie temperatury termometrem przeznaczonym do kontroli temperatury do piekarnika.

Przygotowanie mięsa i pieczenie wykonujemy hurtowo, a nadmiar pieczeni zamrażamy.

Mięso przygotowane do "leżakowania 24 godziny w lodówce.

Część pieczonego mięsa przeznaczona do zamrożenia. Dzięki temu mamy w każdej chwili dostępną kolejna porcję pieczeni na kanapki.



***

Więcej na:

Update: 2015.02.03
Create: 2015.02.03

Jak zmierzyć prąd upływu (Leakage Current Test)

Po co mierzyć prąd upływu?
  • Obecnie prąd upływu szczególnie interesuje osoby projektujące zabezpieczenia instalacji telekomunikacyjnych.
  • By sprawdzić poprawność pracy urządzeń.
  • Dla sprawdzenia serwisowanych nieurządzeń (przed i po naprawie).

Co określamy prądem upływu?
W sprawnym urządzeniu jest to prąd przepływający od części czynnych urządzenia do ziemi.

Prąd upływu zawiera dwie składowe:
  • Składową czynną wywołaną upływnością izolacji.
  • Składową pojemnościową wynikającą z pojemności izolacji i pojemności przyłączonych kondensatorów (np. filtrów przeciwzakłóceniowych z kondensatorami Y).

Prąd upływowy płynie nie tylko przez rezystancję izolacji, ale i przez warystorowe ograniczniki przepięć - występujące zarówno w postaci dodatkowych urządzeń zabezpieczających, jak i znajdujące się wewnątrz urządzeń.

Duża pojemność filtrów przeciwzakłóceniowych w urządzeniach telekomunikacyjnych, komputerach, serwerach, sprzęcie biurowym, powoduje, że przy projektowaniu instalacji elektrycznej należy ją dzielić na obwody (przyjętą granicą jest 10 mA na obwód).
W urządzeniach o II i III klasie ochronności prąd upływowy może płynąć przez ciało człowieka, ponieważ części przewodzące, z którymi możliwy jest kontakt, nie są uziemione. Dla rządzeń przenośnych w I klasie ochronności prąd upływu może płynąć przez ciało człowieka po przerwaniu przewodu ochronnego PE i może przekraczać próg odczuwalności, ale powinien być mniejszy niż granica samouwolnienia. Uwaga: jeżeli w instalacji jednofazowej dojdzie do przerwania przewodu PE to przez ciało człowieka dotykającego przewodzącą część urządzenia II lub III klasy ochronności, przepłynie suma prądów upływowych ze wszystkich urządzeń ww. klas podłączonych do tego odizolowanego odcinak PE.

***

Prądu upływu nie można ocenić megaomomierzem lub na podstawie wyników pomiarów izolacji (brakuje np. pomiaru składowej pojemnościowej). By prąd upływowy mógł się objawić, aby w ogóle dał się zmierzyć, trzeba zamknąć jego obwód - stworzyć możliwość wypłynięcia poza badane urządzenie przez przewód ochronny, przewód wyrównawczy, przez naturalne uziemienie lub przez ciało człowieka.

Wartość składowej pojemnościowej IC prądu upływowego obwodu jest sumą prądów
płynących przez doziemną pojemność:
a) Przewodów nieekranowanych (0,01÷0,1 mA/m przy 230V) Większe wartości dotyczą przewodów o większym przekroju i/lub przewodów ułożonych w przewodzących rurach lub korytkach, bądź też przewodów ekranowanych (0,5÷1 mA/m przewodu).
b) Przyłączonych urządzeń, zwłaszcza silników o uzwojeniach umieszczonych w żłobkach uziemionego magnetowodu.
c) Kondensatorów przyłączonych do części przewodzących dostępnych lub też bezpośrednio do uziemionych przewodów PE (PEN) (zwłaszcza w filtrach przeciwzakłóceniowych).

W obwodzie, w którym największy spodziewany ustalony prąd różnicowy wynosi I∆max, wyłącznik różnicowoprądowy powinien mieć znamionowy różnicowy prąd zadziałania I∆n spełniając warunek:
I∆n ≥ 2 ⋅ kb ⋅ I∆max
kb jest współczynnikiem bezpieczeństwa (kb=1,2÷1,5).

Należy unikać stosowania urządzeń, których prąd upływu przekracza:
  • 0,75mA - dla urządzeń przenośnych
  • 3,50mA - dla urządzeń stacjonarnych
Bardziej szczegółwe dane wg. norm PN-T-42107:1993,  IEC 335-1  i  VDE 0700 T.1:

  • Urządzenia przenośne: 0.75 mA (zabezpieczenie klasy I)
  • Urządzenia stacjonarne posiadające silniki elektryczne: 3.5 mA  (zabezpieczenie klasy I)
  • Stacjonarne urządzenia grzewcze: 5.0 mA  (zabezpieczenie klasy I)
  • Przyrządy: 0.25 mA  (zabezpieczenie klasy II)
  • Inne: 3.5 mA

Jeżeli prąd upływu przekracza 10mA należy stosować przewody ochronne o minimalnym przekroju 10mm2 Cu (lub równoważnych). Zabezpiecza to przed śmiertelnym porażeniem, ponieważ w przypadku przerwy w przewodzie ochronnym to na wszystkich częściach przewodzących urządzenia pojawi się potencjał równy napięciu fazowemu.


Do badania prądu upływu stosuję następujący obwód pomiarowy:
Schemat pochodzi z materiałów serwisowych firmy Sony i właśnie taki układ stosuję.
Prąd upływu dla sprawnego urządzenia nie może przekraczać 0,5 mA (500mikroamperów), co oznacza dla pomiaru przeprowadzonego powyższą metodą zmierzone napięcie poniżej 0,75V. 




***


Impedancja ciała człowieka ma charakter rezystancyjno-pojemnościowy. Skóra ma charakter rezystancyjno-pojemnościowy, a organy wewnętrzne człowieka mają charakter rezystancyjny:
W przypadku prądów o dużej częstotliwości przez ciało człowieka przepływa głównie prąd naskórkowy, płynący po powierzchni skóry i tylko w niewielkiej części przepływa przez organy wewnętrzne człowieka.

Impedancja ciała na drodze ręka-ręka przy suchej skórze (kwantyl 50%), w zależności od napięcia dotykowego rażeniowego wynosi (PN-EN 50522 w tablica B.2): 
    25V - 3250 Ω
    50V - 2500 Ω
  125V - 1550 Ω
  200V - 1275 Ω
  220V - 1350 Ω
  225V - 1225 Ω
  400V -   950 Ω
1000V -   775 Ω

Jakie natężenie jest szkodliwe dla człowieka? Najbardziej ogólnie to:

  • 13..15 mA utrudnia lub uniemożliwia wypuszczenie z rąk uchwyconej elektrody.
  • Przy 15 mA i trochę powyżej, uniemożliwia uwolnienie się od uchwyconych elektrod. Przepływ prądu można wytrzymać około 15 s.
  • Prąd rażeniowy o natężeniu 25 mA i większym może spowodować wstrzymanie pracy serca. Jeżeli dzianie prądu trwa kilkanaście sekund następuje niebezpieczne dla życia migotanie komór serca.



Update: 2015.03.23
Create: 2015.03.23